ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Πως να προστατευτούμε από την οστεοπόρωση


Αποτέλεσμα εικόνας για foto osteoporosis
                         
                                                                                                 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ  ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

Διατροφή.
                             Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως:

Γάλα & γιαούρτι (πλήρη, χαμηλά σε λιπαρά): 2-3 μερίδες γάλακτος ή γιαουρτιού είναι αρκετές για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες μας σε ασβέστιο.

 

Τυριά:Ρικότα, μοτσαρέλα και cheddar αποτελούν το top 3 σε ασβέστιο! Σχεδόν τη μισή ποσότητα ασβεστίου περιέχει η αγαπημένη μας φέτα (138mg/ 30γρ. τυριού)!

Ψάρια & θαλασσινά που τρώγονται ολόκληρα με το κόκκαλο

Σαρδέλες, γαύρος, αθερίνα, σολομός κονσέρβα μπορούν να αποτελέσουν επιπλέον πηγή ασβεστίου!

Πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο kale, χόρτα, σπανάκι) Αν και περιέχουν ασβέστιο, τα οξαλικά οξέα που περιέχονται μειώνουν την απορρόφησή του.
Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, φιστίκια)
Προτιμείστε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, καθώς το νάτριο (αλάτι) αυξάνει την απέκκριση του ασβεστίου από τα ούρα!
Αποξηραμένα σύκα:8 αποξηραμένα σύκα μας δίνουν 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Όσπρια & φασόλια
Αποτελούν χαμηλότερες πηγές, ωστόσο μέσα στο πλαίσιο μία ισορροπημένης διατροφής μπορούν να συμβάλουν στην ημερήσια ποσότητα ασβεστίου. 1 φλιτζάνι άσπρα φασόλια μαγειρεμένα δίνουν 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σε ασβέστιο.
Εμπλουτισμένα τρόφιμα σε ασβέστιο
Το γάλα σόγιας ή αμυγδάλου μπορούν να αποτελέσουν επιπλέον πηγές. Θυμηθείτε να ανακινείτε τη συσκευασία πριν την κατανάλωση, καθώς το ασβέστιο έχει την τάση να κατακάθεται στον πάτο της. Επιπλέον, άλλα προϊόντα όπως δημητριακά πρωϊνού ολικής αλέσεως, αλλά και τύποι εμφιαλωμένου νερού, μπορούν να προσθέσουν επιπλέον… mg ασβεστίου στη διατροφή σας!
Άλλοι διατροφικοί σύμμαχοι
Βιταμίνη D : Είναι το «κλειδί» για να μπορέσει να ξεκινήσει να απορροφάται το ασβέστιο από τα οστά μας! Το μεγαλύτερος μέρος της συντίθεται στο δέρμα, έπειτα από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ τρόφιμα που την περιέχουν είναι τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, το κρέας και τα εμπλουτισμένα προϊόντα (π.χ. δημητριακά, γάλα). 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα είναι αρκετά για να παραχθεί η απαραίτητη ποσότητα που χρειαζόμαστε από τον οργανισμό μας.
Μαγνήσιο: Είναι απαραίτητο για την έκκριση της παραθορμόνης (PTH), η οποία είναι συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του ασβεστίου στον οργανισμό μας. Το βρίσκουμε σε τρόφιμα ολικής αλέσεως (πχ δημητριακά πρωινού), όσπρια, ξηρούς καρπούς και πράσινα λαχανικά.
Κάλιο: Εξισορροπεί την υψηλή ποσότητα νατρίου (αλάτι) στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να μειώνει την απέκκριση του ασβεστίου από τα ούρα. Βρίσκεται σε αρκετές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως μπανάνα, φακές, φασόλια, πατάτα, κ.α..
Βιταμίνη Κ: Συμβάλλει στην παραγωγή της οστεοκαλσίνης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου στα οστά μας. Τη συναντάμε κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μαρούλι, σπανάκι, κ.α.

Σωματική  άσκηση
Η άσκηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην οστεοπόρωση. Συνιστάται συνδυασμός ασκήσεων ενδυνάμωσης μυών, διατάσεων και αερόβιας άσκησης υψηλής και μέτριας έντασης. Οι ασκήσεις απαιτούν σωστά παπούτσια, σωστό ρουχισμό και προσοχή για να αποφευχθούν πτώσεις και τραυματισμοί, πάντα με καθοδήγηση γιατρού, φυσικοθεραπευτή ή εργοφυσιολόγου. Το κολύμπι δεν ενδείκνυται για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Γενικά η συστηματική άσκηση βελτιώνει τον μυϊκό τόνο, ενισχύει τη μυϊκή δύναμη και αυξάνει την ευλυγισία του ατόμου και την ισορροπία του. Συμμετέχει άμεσα και έμμεσα στη μείωση των πτώσεων και των καταγμάτων, ενώ διεγείρεται η οστική παραγωγή με αύξηση της οστικής μάζας.



Αποφεύγουμε


·         Το κάπνισμα :διαταράσσει το φυσιολογικό ρυθμό οστικής παραγωγής και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Η διακοπή του είναι σημαντική.

·         Η καθημερινή λήψη πάνω από 3 φλιτζάνια καφέ αυξάνει την απώλεια ασβεστίου από τα οστά και επηρεάζει αρνητικά την οστική πυκνότητα.

·         Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ πάνω από 2 ποτήρια κρασιού ή πάνω από μισό ποτήρι ισχυρού αλκοολούχου ποτού (βότκα, ουίσκι κ.ά.) επιδεινώνει την οστεοπόρωση.
 Θεοχάρη Συμεωνίς
Νοσηλεύτρια  ΠΕ-
Εκπαιδευτικός Δ.Ε





Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 σχόλια

 
© ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Posts RSSComments RSS
Back to top